Пятница, 29.03.2024, 01:50
Приветствую Вас Гость | RSS

Детская библиотека г.Вилково

Поиск
Форма входа

Наш банер
Герб України
Герб Вилково.
Запорозький козак
Вилково
Князь Володимир
Одесская область
ПРО КОЗАКА ГОЛОТУ
Города и села
Статистика

Онлайн всего: 1
Зайцев: 1
Пользователей: 0

Главная » 2013 » Март » 14 » Володимир Великий - життєвий та творчий шлях
17:33
Володимир Великий - життєвий та творчий шлях

Володимир Великий (правив з 980 року по 1014). Після смерті князя Святослава трапилася усобной війна між його синами за право керувати київським престолом. У результаті цієї війни переміг князь Володимир, який, затвердивши владу свою, виявив відмінне старанність до богів язичницьким: спорудив новий бовдур Перуна з срібною головою і його біля дворві, на священному пагорбі, разом з іншими кумирами. Там, каже Літописець, стікався народ осліплений і земля занечищена кров'ю жертв. Може бути, совість турбувала Володимира; може бути, хотів він сію кров'ю примиритися з богами, роздратованими його братовбивством: бо й сама Віра язичницька не терпіла таких злодіянь ... Добриня, посланий від свого племінника управляти Новгородом, також поставив на березі Волхова багатий кумир Перунів. Але ця Владимирова набожність не перешкоджала йому тонути у насолодах чуттєвих. Першою його дружиною була Рогнеда, мати Ізяслава, Мстислава, Ярослава, Всеволода і двох дочок; убивши брата, він взяв у наложниці свою вагітну невістку, яка народила Святополка; від іншої законної дружини, Чехіні або Богемки, мав сина Вишеслава; від третьої Святослава і Мстислава ; від четвертої, родом з Болгарії, Бориса і Гліба. Понад те, якщо вірити літопису, було у нього 300 наложниць у Вишегород, 300 в нинішній Білогородці (поблизу Києва), і 200 в селі Берестові. Всяка чарівна дружина і дівиця боялася його любострастних погляду: він зневажав святість шлюбних союзів і невинності. Одним словом, Літописець називає його другим Соломоном у жінколюб.
Володимир, разом з багатьма Героями давніх і нових часів люблячи дружин, любив і війну. Польські Слов'яни, Ляхи мали до того моменту вже влада монархічну і віру християнську Володимир воював з ними, повернувши Галичину, міста Квітень і Перемишль. Князь Володимир у наступні два роки жив із бунт в'ятичів, що не хотіли платити данини, і завоював країну ятвягів, дикого, але мужнього народу Латиського, що мешкав в лісах між Литвою і Польщею. Далі до Північно-Заходу Володимир поширив свої володіння до самого Балтійського моря, бо Лівонія належала Володимиру, якого чиновники їздили збирати данину з усіх жителів між Курляндію і Фінською затокою.
Увінчаний перемогою і славою, Володимир хотів принести подяку ідолам і кров'ю людською обагришь вівтарі. Виконуючи рада бояр і старців, він звелів кинути жереб, кому з слуг своїх і дівчат Київських належало загинути в задоволення уявних богів - і жереб випав на юного Варяга, прекрасного особою і душею, якого батько був християнином. Посланці від старців оголосили татові про сем несчастии: натхненний любов'ю до сина і ненавистю до такого жахливого марновірству, він почав говорити їм про оману язичників, про божевілля кланятися тлінне дереву замість живого Бога, істинного Творця неба, землі і людини. Кияни терпіли Християнство; але урочисте богозневаг Віри їх справило загальний заколот в місті. Народ озброївся, розметав двір Варязького Християнина і вимагав жертви. Батько, тримаючи сина за руку, з твердістю сказав: "Якщо ідоли ваші дійсно боги, то хай вони самі витягнуть його з моїх обіймів". Народ, в нестямі люті, убив батька і сина, які були таким чином першими і останніми мучениками Християнства в язичницькому Києві. Церква наша шанує їх Святими під ім'ям Феодора та Іоанна.
[985 р.] На берегах Волги і Ками здавна мешкали Болгари. Протягом часу вони стали народом цивільних або комерційних; мали повідомлення, за допомогою судноплавних річок, з Північчю Росії, а через море Каспійське з Персії та інших багатими Азіатськими країнами. Володимир, бажаючи заволодіти камських болгар, відправився на суднах вниз по Волзі разом з Новородцамі і знаменитим Добринею; берегом йшли кінні Торки, союзники чи найманці Росіян. Великий Князь переміг болгар, та мудра Добриня, за повідомленням Літописця, оглянувши бранців і бачачи їх у чоботях, сказав Володимиру: "Вони не захочуть бути нашими данниками: підемо краще шукати личакарів". Добриня мислив, що люди надлишкові мають більш причин і засобів оборонятися. Володимир, поважаючи його думку, уклав мир з болгарами, які урочисто обіцялися жити дружньо з Росіянами, затвердивши клятву цими простими словами: "Хіба тоді порушимо договір свій, коли камінь стане плавати, а хміль тонути на воді". У період свого правління, коли Володимир сповідував віру поганську, в народі він мав прізвисько Володимир Красне Сонечко.
Тепер приступаємо до опису найважливішого справи Владимирова, яке все більше прославило його в історії ... Виповнилося бажання благочестивої Ольги, і Росія, де вже понад сто років мало-помалу вкорінювалося Християнство, нарешті вся і урочисто визнала святість оного, майже в один час із землями Сусідів: Угорщина, Польща, Швецію, Норвегію і Даніею. Саме поділ Церков, Східної і Західної, мало корисне наслідок для щирої Віри, бо глави їх намагалися перевершити один одного в діяльної ревнощів до звернення язичників.
Древній Літописець наш оповідає, що не тільки християнські проповідники, але і магометани, разом з іудеями, що жили в землі хазарської, надсилали до Києва мудрих законників схиляти Володимира до прийняття Віри своєї, і що Великий Князь охоче вислуховував їх вчення.
Перші Посли були від волзьких або Камських Болгарії. На східних і південних берегах Каспійського моря вже давно панувала Віра магометанська, затверджена там щасливим зброєю арабами: Болгари прийняли ону і хотіли повідомити Володимиру. Опис Магометова раю і квітучих Гурій полонило уяву сластолюбного Князя; але обрізання здавалося йому ненависним обрядом і заборону пити вино - статутом безрозсудним. Вино, сказав він, є радість для Російських; не можемо бути без нього. - Посли німецьких католиків говорили йому про велич невидимого Вседержителя і нікчемності ідолів. Князь відповів їм: Ідіть назад; батьки наші не приймали Віри від Папи. Вислухавши юдеїв, він запитав, де їхня батьківщина? "У Єрусалимі, - відповідали проповідники: - але Бог у гніві своєму розтратив нас по землях чужим". І ви, що караються Богом, дерзайте вчити інших? сказав Володимир: ми не хочемо, подібно вам, позбавитися своєї батьківщини. - Нарешті, безіменний Філософ, присланий Греками, спростувавши в небагатьох словах інші Віри, розповів Володимиру весь зміст Біблії, Старого та Нового Завіту: Історію творіння, раю, гріха, перших людей, потопу, народу обраного, спокутування, Християнства, семи Соборів, і на закінчення показав йому картину Страшного Суду з зображенням праведних, що йдуть в рай, і грішних, засуджених на вічну муку. Вражений цим видовищем, Володимир зітхнув і сказав: "Благо доброчесним, і горе злим! Крестіся, - відповідав Філософ, - і будеш у раю з першими.
[987 р.] Володимир, відпустивши Філософа з дарами і з великою честю, зібрав бояр і міських старців, оголосив їм пропозиції магометан, юдеїв, Католиків, Греков і вимагав їх ради. "Государ! - Сказали Бояри і старці: - Кожна людина хвалить Віру свою: якщо хочеш обрати кращу, то пошли розумних людей в різні землі випробувати, який народ гідніше поклоняється Божеству" - і Великий Князь відправив десять розсудливих чоловіків для цього випробування. Посли бачили в країні Болгаро храми мізерні, моління сумовите, особи сумні; в землі Німецьких Католиків богослужіння з обрядами, але, за словами літопису, без всякого величі і краси, нарешті прибули до Константинополя. Так споглядають вони славу Бога нашого! сказав Імператор і, знаючи, що грубий розум полонить більш зовнішнім блиском, ніж істинами абстрактними, наказав вести Послів в Софійську церкву, де сам Патріарх, одягнений у Святительський ризи, здійснював Літургію. Пишність храму, присутність всього знаменитого Духовенства Грецького, багаті одягу службові, оздоблення вівтарів, краса живопису, пахощі ладану, солодкий спів криласу, безмовність народу, священна важливість і таємничість обрядів здивували Росіян; їм здавалося, що сам Всевишній живе в цьому храмі і безпосередньо з людьми з'єднується ... Повернувшись до Києва, Посли говорили Князю про богослужінні магометан, про Католицькому і з захопленням про Візантійському, уклавши словами: "Кожна людина, скуштувавши солодке, має вже відразу від гіркого; так і ми, дізнавшись Віру Греков, не хочемо іншої". Володимир бажав ще чути думку бояр і старців. "Коли б Закон Грецький, - сказали вони, - не був краще інших, то бабця твоя, Ольга, наймудріша всіх людей, не надумала б прийняти його". Великий Князь зважився бути християнином.
Так оповідає наш Літописець, який міг ще знати сучасників Володимира. Володимир міг би хреститися і у власній столиці своєї, де вже давно перебували церкви і Священики Християнські; але Князь пишний хотів блиску і величі при цьому важливому дії: одні Царі Грецькі і Патріарх здавалися йому гідними повідомити цілого його народу статути нового богослужіння. Гордість могутності і слави не дозволяла також Володимиру принизитися, в міркуванні Греков, щирим визнанням своїх язичницьких помилок і смиренно просити хрещення: він надумав, так би мовити, завоювати Віру Християнську і прийняти її святиню рукою переможця.
[988 р.] Зібравши численне військо, Великий Князь пішов на судах до Грецькому Херсону, в Криму. Завоювавши цей славний і багате місто, який протягом багатьох століть вмів відображати напади народів варварських, Російський Князь ще більш загордився своєю величчю і через Послів оголосив Імператорам, Василя і Костянтина, що він бажає бути чоловіком сестри їх, юної Царівни Анни, або, в випадку відмови, візьме Константинополь. Споріднений союз з Грецькими знаменитими Царями здавався втішним для його честолюбства. Імперія Візантійська в ту пору, була жертвою заколотів і безладдя: Імператори Василь і Костянтин, сподіваючись допомогою сильного Князя Російського врятувати трон і вінець, відповідали йому, що від нього залежить бути їх зятем; що, прийнявши Віру Християнську, він отримає і руку Царівни і Царство небесне. Володимир, вже готовий до того, з радістю виявив згоду хреститися, але хотів перш, щоб Імператори, в заставу довіреності і дружби, прислали до нього сестру свою. Ганна жахнулася: подружжя з Князем народу, на думку Греков, дикого й лютого, здавалося їй жорстоким полоном і ненависніше смерті. Але Політика вимагала хлібної жертви, і ревнощі до звернення ідолопоклонників служила їй виправданням чи приводом. Сумна Царівна вирушила до Херсона на кораблі, супроводжувана знаменитими духовними і цивільними чиновниками: там народ зустрів її як свою ізбавітельніцу, зі всіма знаками старанності і радості. У літописі сказано, що Великий Князь тоді розболівся очима і не міг нічого бачити; що Ганна переконала його негайно хреститися і що він прозрів в саму ту хвилину, коли Святитель поклав на нього руку. Бояри Російські, здивовані чудом, разом з Государем взяли справжню Віру (у церкві Св. Василія, яка стояла на міській площі, між двома палатами, де жили Великий Князь і наречена його). Херсонський Митрополит і Візантійські Пресвітери скоїли цей обряд урочистий, за яким слід було заручини і самий шлюб Царівни з Володимиром, благословенний для Росії у багатьох відношеннях і дуже щасливий для Константинополя, бо Великий Князь, як вірний союзник Імператорів, негайно відправив до них частину мужньої дружини своєї , яка допомогла Василю розбити бунтівників і відновити тишу в Імперії.
Хрещення Русі
Сього не досить: Володимир відмовився від свого завоювання і, спорудивши в Херсоні церква - на тому узвишші, куди громадяни зносили з-під стін землю, повернув цей місто Царям Грецьким в виявлення вдячності за руку сестри їх. Наставлений Херсонським Митрополитом в таємницях і моральному вченні християнства, Володимир поспішав у столицю свою осяяти народ світлом хрещення. Винищення кумирів служило пріуготовленной до цього торжества: одні були порубані, інші спалені. Перуна, головного з них, прив'язали до хвоста кінського, били тростини і скинув з гори в Дніпро. Щоб старанні язичники не витягли ідола з річки, воїни Княжі відштовхували його від берегів і проводили аж до порогів, за якими він був вивержений хвилями на берег (і це місце довго називалося Перуновим). Здивований народ не смів захистити своїх уявних богів, але проливав сльози, що були для них останньою даниною забобони: тому що Володимир на інший день велів оголосити в місті, щоб всі люди Росіяни, Вельможі і раби, бідні і багаті йшли хреститися - і народ, вже позбавлений предметів стародавнього обожнювання, кинувся натовпами на берег Дніпра, розмірковуючи, що нова Віра повинна бути мудрою і святою, коли Великий Князь і бояри вважали за краще її старою Вірі батьків своїх. Там з'явився Володимир, супроводжуючих собором Грецьких Священиків, і на даний знак незліченна безліч людей вступило в річку: великі стояли у воді по груди і шию; батьки і матері тримали немовлят на руках; Ієреї читали молитви хрещення і співали славу Вседержителя. Коли ж обряд урочистий здійснився; коли Священний Собор назвав всіх громадян Київських Християнами: тоді Володимир, в радості і захваті серця спрямувавши погляд на небо, голосно промовив молитву: "Творець землі і неба! Благослови цих нових чад Твоїх дай їм пізнати Тебе, Бога істинного, утверди в них Віру праву. Будь мені допомогою у спокусах зла, та буду хвалити гідно святе ім'я Твоє !"... У цей великий день, говорить Літописець, земля і небо раділи.
Володимир мав 12 синів, ще юних отроків. Думаючи, що діти можуть бути надійними слугами батька чи, краще сказати, слідуючи нещасному звичаєм цих часів, Владимир розділив Держава на області і дав у Доля Вишеслава Новгород, Полоцьк Ізяславу, Ярославу Ростов: по смерті ж Вишеслава Новгород, а Ростов Борису; Глібу Муром , Святославу Древлянську землю, Всеволоду Володимир Волинський, Мстиславу Тмуторокань, а Святополка, усиновленій племіннику, Турів, який донині існує в Мінській губернії і названий так від імені Варяга Тура, велить колись сію області. Володимир відправив малолітніх Князів у призначений для кожного Доля, доручивши їх до зробленого віку розсудливим пестуна. Він, без сумніву, не думав роздрібнити Держави і дав синам одні права своїх Намісників; але йому належало б передбачити слідства, необхідні за його смерті. Питома Князь, підкоряючись батькові, самовладному Государю всієї Росії, міг чи настільки ж природно коритися і спадкоємцю, тобто братові своєму? Міжусобиці дітей Святославові вже довело протилежне, але Володимир не скористався цим досвідом, бо самі великі люди діють згідно з образом думок і правилами свого століття.
Бажаючи зручніше утворити народ і захистити південну Росію від грабіжництва Печенігів, Великий Князь заснував нові міста по річках Десні, Остер, Трубежу, Сулі, Стугні і населив їх Новогородського слов'яни, кривичі, чуддю, вятичів. Зміцнивши Київський Білгород стіною, він перевів туди багатьох жителів з інших міст, бо чудово любив його і часто живав в оном.
Війна з Хорватами, що жили на кордонах Седміградской області та Галичини, відвернула Володимира від внутрішніх державних розпоряджень. Ледве закінчивши її, світом або перемогою, він сведав про набіг Печенігів, які прийшли з-за Сули і розоряли область Київську. Військо Печенігів стояло в Заріччі, Князь їх викликав Володимира на берег і запропонував йому вирішити справу поєдинком між двома, з обох сторін обраними богатирями. Якщо Російської вб'є Печеніги, сказав він, то зобов'язуємося три роки не воювати з вами, а коли наш переможе, то ми вільні три роки спустошувати твою землю. Володимир погодився і звелів кликнути мисливців для поєдинку: не знайшлося жодного, і Князь Російський був у смутку. Тоді приходить до нього старець і каже: Я вийшов у поле з чотирма синами, а менший залишився вдома. З самого дитинства ніхто не міг подолати його. Вели йому боротися з печенігами. Володимир негайно послав за юнаком, який для досвіду в силі своїй вимагав бика дикого; і коли звір, роздратований дотиком гарячого заліза, біг повз юнаки, цей богатир однією рукою вирвав у нього з боку шматок м'яса. На другий день з'явився Печеніг, велетень страшний, і, бачачи свого малорослого противника, засміявся. Вибрали місце: едіноборци схопилися. Росіянин міцними м'язами своїми давнул Печеніги і мертвого ударив об землю. Тоді дружина Княжа, вигукнувши перемогу, кинулася на залякуванні військо Печенігів, яке ледь могло врятуватися втечею. [994-996 рр..] Росія року два або три насолоджувалася потім тишею.
Прийнявши Християнство, Володимир відмовився шукати славу героїв і не воював з сусідами, не карав злочинців. Розсудливим радникам належало ще пробудити в ньому, для державного блага, колишній дух справедливої відплати і колишній дух військовий, приспаний тим же людяністю. Хижі Печеніги, вживаючи в свою користь миролюбність його, безперестанку спустошували Росію. Мудрі Єпископи і старці довели Великому Князеві, що Государ повинен бути жахом для злочинців державних, і зовнішніх ворогів, - Володимир знову ввів скасовану смертну кару і голос військових труб знову пролунав в нашому давньому вітчизні.
[997 р.] Володимир, бажаючи зібрати воїнство численне для відображення Печенігів, сам вирушив до Новгорода; але ці невтомні вороги, дізнавшись його відсутність, наблизилися до столиці, оточили Білгород та припинили повідомлення мешканців з місцями навколишніми. Володимир щасливим зброєю угамував нарешті цих варварів: принаймні Літописець не згадує більш про їх напади на Росію до самого 1015 року.
У ці роки, мізерні подіями по Несторовой літописі, Володимир міг мати ту війну з Норвегією, вороги захопили Стару Ладогу, де звичайно приставали мореплавці Скандинавські і де, за народними переказами, Рюрик мав палац свій. Норвежці чотири роки воювали з Володимиром; нарешті, поступившись перевазі сил його, пішли з Росії.
Доля не пощадила Володимира у старості: перед кінцем своїм йому належало побачити з прикрістю, що владолюбство озброює не тільки брата проти брата, але й сина проти батька. Намісники Новгородські щорічно платили дві тисячі гривень Великому Князеві і тисячу роздавали гриднями, або охоронцям Княжою. Ярослав, тодішній Правитель Новгорода, осмілився оголосити себе незалежним і не хотів платити данини. Роздратований Володимир звелів готуватися війську до походу в Новгород, щоб покарати неслуха; а син, засліплений владолюбством, закликав з-за моря Варягів на допомогу, думаючи, всупереч законам Божественним і людським, підняти меч на батька і Государя. Небо, відверне цю війну, грішну, врятувало Ярослава від злодіяння рідкісного. [1015]. Володимир, може бути від прикрості, занедужав тяжкою хворобою, і в той же самий час Печеніги увірвалися до Росії; належало відобразити їх: не маючи сил предводительствовать військом, він доручив його улюбленому синові Борису, Князю Ростовському, що був тоді в Києві, і через кілька днів помер у Берестові, заміському палаці, не обравши спадкоємця і залишивши годувало Держави на волю долі ... Святополк, усиновлений племінник Владимиров, перебував у столиці: побоюючись його владолюбства, придворні хотіли приховати кончину Великого Князя, ймовірно для того, щоб дати час синові його, Борису, повернутися до Києва, вночі виламали підлогу в сінях, загорнули тіло в килим, спустили вниз по мотузках і відвезли в храм Богоматері. Але скоро сумна звістка поширювалось у місті Вельможі, народ, воїни, кинулися до церкви; побачили труп Государя і зітханням виявили свій відчай. Бідні оплакували благодійника, бояри батька батьківщини ... Тіло Владимирової уклали в мармурову раку і поставили ону урочисто поруч з гробницею дружини його, Анни, серед храму Богоматері, їм спорудженого.
Цей Князь, названий церквою Рівноапостольним, заслужив і в історії ім'я Великого. Володимир, прийнявши Віру Спасителя, освятився Нею в серці своєму і став іншою людиною. Коли ж їх в язичництві месником лютим, мерзенним ласолюбом, воїном кровожерним і - що всього жахливіше - братовбивцею, Володимир, наставлений у людинолюбних правилах Християнства, боявся вже проливати кров самих лиходіїв і ворогів вітчизни. Головне право його на вічну славу і подяку потомства полягає, звичайно, в тому, що він поставив Росіян на шлях істинної Віри; але ім'я Великого належить йому і за справи державні. Цей Князь, зробив розсудливим і щасливим для народу правління своє; виславши бунтівних варягів з Росії і орудував найкращих з них на її користь; упокорив бунти своїх данників, відбивав набіги хижих сусідів, переміг сильного польського государя і славний хоробрістю народ латиська; розширив межі Держави на Заході; мужністю дружини своєї затвердив вінець на слабкій чолі Східних Імператорів; намагався просвітити Росію: населив пустелі, заснував нові міста; любив радитися з мудрими боярами про корисні статутах земських, завів училища і закликав з Греції не тільки ієреїв, а й художників; нарешті, був ніжним батьком народу бідного. Прикрістю останніх хвилин своїх він заплатив за важливу помилку в Політиці, за призначення особливих Доль для синів.
Володимир, незважаючи на слабке від природи здоров'я, дожив до старості. Слава його правління пролунала у трьох частинах світу: стародавні Скандинавські, Німецькі, Візантійські, Арабські літописи говорять про нього. Крім переказів церкви і нашого першого Літописця про справи Володимирових, пам'ять цього Великого Князя зберігалася і в казках народних про пишність бенкетів його, про могутніх богатирів його часу, наприклад, Іллі Муромця.
Просмотров: 947 | Добавил: rusy | Теги: Володимир Великий - життєвий та тво | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
..
Праздники Украины
Праздники Украины
Погода
Прогноз погоды в Вилково » Украина
ПАВЛО ЧУБИНСЬКИЙ
Шевченко Т Г
М.Коцюбинський
ЛЕСЯ УКРАЇНКА
Іван Франко
Пришвин М.М
Вишня Остап
111


Гоголь "Вечера на хуторе близ Диканьки" - сочинение "Вечера на хуторе близ Диканьки"

Реферат: Політичний портрет М. Грушевського

Скачать Бонк - Английский шаг за шагом

Смотреть онлайн Гарри Поттер (все части)

Смотреть онлайн Сказка о царе Салтане (1966) DVDRip

Смотреть онлайн Дюймовочка (2007) DVDRip

...
Поисковый анализ сайта
Besucherzahler russian brides interesting marriage foreign men
счетчик посещений

Copyright MyCorp © 2024